Friday 30 May 2014

Politični seminar: Anarhizem in proti-moč

16 May 2014

Sreda, 21. maj 2014, ob 17h

Filozofska fakulteta UL, predavalnica R1B (Rimska)

Predavanje Michaela Schmidta o pomenu anarhizma nekoč in danes
Vprašanje, kako anarhisti gradijo kritično maso, ki je potrebna, da padajo hierarhične buržoazne vlade, bo v središču predavanja južnoafriškega raziskovalca Michaela Schmidta. Na podlagi zgodovinskih primerov horizontalne delavske moči, ki je ljudem omogočila samoupravne sisteme v Španiji, Ukrajini in na Kitajskem, se bomo spraševali o tem, kakšen pomen je imel anarhizem nekoč, na kakšne načine je bil del množičnega delavskega gibanja, in kaj iz svojega nabora idej, strategij in taktik lahko ponudi ljudem, ki s(m)o danes vpleteni v progresivna družbena gibanja, da bi zgradili alternative onkraj parlamentarne demokracije in kapitalizma.
Politični seminar: Anarhizem in proti-moč
Michael Schmidt deluje znotraj Inštituta za anarhistično teorijo in zgodovino iz Brazilije, sicer pa je dolgoletni raziskovalni novinar v Južni Afriki ter aktivist v različnih anarhističnih in delavskih gibanjih. Skupaj z Lucienom van der Waltom je objavil razvpito knjigo Black Flame: The Revolutionary Class politics of Anarchism and Syndicalism, ki na novo preizprašuje temeljne ideje in politike anarhizma. Lani je pri založbi AK Press izšla njegova najnovejša knjiga Cartography of Revolutionary Anarchism, v kateri popisuje zgodovino in pomen anarhizma v množičnih družbenih gibanjih od njegovega rojstva v delavskem gibanju 19. stoletja do proti-kapitalističnih uporov v kontekstu sedanje krize.
Politični seminar, v soorganizaciji Študentskega društva Iskra in Anarhistične pobude Ljubljana, bo potekal v angleškem jeziku.
Več o predavatelju in njegovih delih:

No comments:

Post a Comment